0

Moet jouw kat op dieet?

30/10/2018 Katten

Net zoals bij mensen kan overgewicht bij katten ernstige gezondheidsrisico’s hebben. Sommige voeding bevat teveel vet, suikers en andere ingrediënten waardoor de kilootjes er gemakkelijker bijkomen. Investeren in goede, volwaardige voeding bespaart op lange termijn veel inspanning van je kat en van jezelf.

1

Het optimale gewicht

Een kat hoort een mooi zandloperfiguur te hebben waarbij je van bovenaf de taille kan zien. Pels niet meegerekend, moet je kat strak in haar vacht zitten. Je mag de ribben net niet zien, maar je moet ze wel nog kunnen voelen. Doordat oudere en gecastreerde katten vaker last hebben van overgewicht, is het belangrijk om het gewicht nauwgezet in de gaten te houden. Ook bepaalde raskatten hebben een aanleg voor overgewicht. 

Blijven eten

In het wild eten katten meerdere keren per dag kleine prooien. Helaas is dat in vele huishoudens moeilijk na te bootsen. Een voederbak met timer kan een oplossing bieden. Indien dat bij jou thuis niet mogelijk is, moet je echt goed de porties afmeten en de aanwijzingen op de verpakking van het voer volgen. 

Door het lange wachten op eten kan je kat dan beginnen schrokken of meer eten dan ze eigenlijk nodig heeft. Als je kat overgewicht heeft, begin dan eerst geleidelijk aan de porties te verminderen. 


Stap nooit zomaar over op andere voeding. Helpt dit na een tijd nog steeds niet, stel dan samen met je dierenarts een haalbaar dieetplan op met aangepaste voeding. 

Spelend eten

Om je kat te motiveren om meer te bewegen, kan je ook met het eten ‘spelen’. Zo kan je de korreltjes door de ruimte gooien zodat de kat er achteraan kan hollen of je kan het eten verstoppen op moeilijker te bereiken plekken. 


Werken voor eten

Wil je toch liever niet met eten spelen, dan geldt de regel: eerst spelen met een hengel en dan eten! Een voederpuzzel is ook een leuke manier om de gulzigheid van je kat te temperen en haar aan het werk te zetten. 

Bovendien kunnen sommige katten last hebben van vreetbuien tijdens stressmomenten. Zorg er steeds voor dat je het stressniveau van je kat voldoende laag houdt. Speelgoed met valeriaan kan hierbij helpen alsook een stabiele en voorspelbare dagelijkse routine. 

Tijd en geduld vormen de sleutel tot succes. Een kat terug op gezond gewicht krijgen kan soms een jaar of langer duren. Gedurende die tijd moeten alle richtlijnen tot op de letter worden gevolgd. 

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.