0

Hoe verliep de introductie van Via bij haar nieuwe gezin?

23/09/2018 Katten

Hoe introduceer je een nieuwe kat bij jouw huidige huiskat? 
We krijgen heel vaak de vraag van bezoekers hoe ze een nieuwe kat moeten introduceren bij hun huidige kat. Iets wat niet altijd even van zelfsprekend is, ook nemen veel mensen te weinig tijd en ruimte om dit vlot te laten verlopen. Hier kan je lezen hoe het verliep met Via en Lola.

20180811_092529

Via kwam bij ons terecht via een opvanggezin van het Dierenasiel in Gent. Ze werd daar als kitten opgevangen met nog een aantal andere katten maar bleef uiteindelijk als enige over. Het opvanggezin vond het heel belangrijk dat ze niet om haar uiterlijk maar om haar leuke, lieve en zachte karakter zou worden geadopteerd. Via kwam ook heel goed overeen met de andere katten dus was hier de vraag of het mogelijk zou zijn om haar te plaatsen met of bij een vriendje. Geen gemakkelijke opdracht, maar wij gingen de uitdaging graag aan.

Zo zijn we te werk gegaan

Om een adoptie zo goed mogelijk te laten verlopen nemen we steeds zelf de tijd om de kat beter te leren kennen. Het is belangrijk om te weten waar ze graag mee speelt, wat haar favoriete slaap- en schuilplekjes zijn, hoe ze omgaat met nieuwe poezen, ed. Op die manier kunnen we gerichter op zoek gaan naar de juiste match. Wisten jullie dat Via haar originele naam eigenlijk ‘Viandel’ was? Wij vonden Via beter passen bij deze lieve dame dus hebben we haar ook met deze naam aan jullie geïntroduceerd. Ze is op 10 maart 2018 bij ons toegekomen en een 14 tal dagen later hebben we haar via Instagram aan jullie voorgesteld. Zoals jullie in deze post kunnen zien had ze meteen ongelooflijk veel succes :-) Velen kwamen haar ook een bezoekje brengen en hielpen ons bij het ontdekken wat ze allemaal leuk vond op gebied van knuffelen en spelen. 

Ook Lars kwam ons in die periode een bezoekje brengen. Hij was op zoek naar een vriendje voor zijn huiskat Lola omdat hij het gevoel had dat Lola zich soms verveelde. Hijzelf was ook klaar om voor een extra viervoeter te zorgen.Oorspronkelijk was zijn oog op Poppy gevallen, maar aangezien we rond die periode beslist hadden om Poppy en Jolientje te koppelen, hebben we hem moeten teleurstellen.

 Maar wij hadden het gevoel dat Via wel eens de geschikte kandidaat zou kunnen zijn, dus stelden we Lars voor om nog eens op bezoek te komen en zo kennis te maken met deze lieverd. Lars is zelf een heel rustig persoon en de vonk sloeg al snel over. We hebben tijdens dat bezoek ook even met hem samengezeten om te overlopen hoe een introductie tussen twee poezen best kan gepland worden en gaven hem de nodige info mee: een folder van onze kattengedragstherapeut met een beknopte samenvatting van wat we besproken hadden in verband met introductie en de tip om het boek ‘Happy Cats’ van Anneleen Bru te lezen. Nu was het afwachten en zien of Lars de uitdaging wou aangaan…
Yes! Lars zag het volledig zitten. De volgende stap was een intakegesprek om te zien of hij ook alles kon voorzien wat Via zou nodig hebben in haar verdere leven. Na dit gesprek hebben we hem een dekentje van Via meegegeven, zo kon hij al eens testen hoe Lola op die vreemde geur zou reageren.

Een dag later kregen we deze mail:

Hey Evelyne,

Zoals gezegd heb ik vandaag Via’s geur aan Lola voorgesteld.

Lola is altijd wel nieuwsgierig en niet bang van het onbekende, ook nu geen uitzondering.
Ze heeft eerst eens lang en grondig moeten snuffelen, maar dit leek pure nieuwsgierigheid (oren niet plat, staart gewoon naar achter). Daarna heb ik ze enkele snoepjes gegeven op het dekentje (die zoals altijd vlot binnen gingen).

De rest van de namiddag heb ik het dekentje in de gang laten liggen, zodat ze er af toe eens voorbij wandelde.
Tegen de avond heb ik het bij mij in de kamer gelegd, en is ze er zelfs een dutje op gaan doen.


Ik denk niet dat er een beter resultaat konden verwachten!

Dat was voor ons een eerste geslaagde test. Nu moesten we het opvanggezin op de hoogte brengen van het hele verhaal. Want voor ons is het heel belangrijk dat ook het opvanggezin akkoord is met de voorgestelde match. Zij hebben immers heel lang voor Via gezorgd. 

Ook zij gaven een go voor de adoptie en was het enkel nog een datum prikken en hopen dat Lars voldoende discipline had om de introductie zo goed en zo vlot mogelijk te laten verlopen.

 Twee maanden na Via’s aankomst in het kattenadoptiecafé was het zover. Met gemengde gevoelens gaven we haar mee, want ook al was ze niet zo lang bij ons, ze had toch al menige hartjes gestolen ;-)

Vol spanning wachtten we af hoe de introductie met Lola zou verlopen. We kregen heel snel nieuws, maar het ging helaas niet zo goed. Lola zat regelmatig te blazen naar de deur waarachter Via verbleef. Gelukkig heeft Lars onze tips goed in acht genomen en de introductie stap voor stap uitgevoerd. We konden alleen bang afwachten om te zien hoe het verder zou verlopen.Na 2 weken kwam het verlossende nieuws dat wanneer de katten samen zaten er enkel nog geblazen werd bij een plotse confrontatie. Vanaf hier moest Lars het zelf een beetje aanvoelen hoe en wanneer hij de poezen alleen bij elkaar kon laten. Wij hadden er alvast het volste vertrouwen in.

Midden augustus hebben we opnieuw contact opgenomen met Lars om te horen hoe hij het nu stelt met de twee dames in huis. Tot ons grote plezier mochten we vernemen dat de katten samen spelen met balletjes, graag al eens rond crossen ’s nachts om een kat en muis spel te spelen en ook al samen slapen zoals je kan zien op de foto.

 Via is ondertussen ook erg gehecht aan Lars, komt uit zichzelf op zijn schoot zitten en om aaitjes vragen. Wij hadden ons geen betere match kunnen voorstellen.
Ondertussen zijn de dames onafscheidelijk en volgen ze elkaar overal. Lars heeft zelfs zijn interieur een beetje moeten aanpassen en in elke kamer 2 slaapplekjes moeten voorzien.

Bedankt Lars voor jouw geduld en de fijne samenwerking!
Zo zie je maar dat een langzame introductie echt wel zijn vruchten kan afwerpen :)

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.