0

Hoe pak je een introductie best aan?

29/03/2019 Katten

Bij DreamCATchers doen onze bezoekers graag verslag over het kattenkwaad van hun eigen kat. Af en toe krijgen we dan ook de vraag of zij hun kat een keertje mee mogen nemen op uitstap naar ons café. Hoewel wij elke ontmoeting met een katachtige koesteren, is dat toch niet bepaald een goed idee.
We krijgen ook vaak de vraag, hoe we het toch voor elkaar krijgen dat onze katten zo gelukkig zijn samen en hoe je best een nieuwe kat aan je huidige bewoner introduceert. In deze blogpost lichten we graag toe waarom je je kat beter niet meeneemt naar ons café en hoe jij het het best aanpakt als je een nieuwe bewoner in huis haalt.

sfeer4_768x505

Jouw eigen kat, die laat je beter thuis.

Dat katten territorium markeren is je waarschijnlijk al opgevallen. Ze strijken hun wangen langs tafelpoten, deuren en hoekjes. Ze krabben aan de krabpaal, een krabkarton of – minder wenselijk – jouw zetel. Dit doen ze niet enkel om hun nagels te scherpen, maar ook om hun geur achter te laten. Als je jouw kat in een nieuwe omgeving zet, zijn de hoekjes en kantjes misschien al gemarkeerd door een andere poes.

Hoewel je het als bezoeker niet altijd merkt, zijn de zeven katten in ons café voortdurend bezig met het markeren van hun omgeving. Mocht er plots een nieuwe kat door onze klapdeur paraderen, kun je je voorstellen dat deze nieuwe bezoeker niet meteen hartelijk ontvangen zal worden. De nieuwkomer is niet bepaald een nieuw speelkameraadje.
Onze katten kunnen op verschillende vijandige manieren gaan reageren: de nieuwe kat wordt aangestaard, aangevallen of onze katten gaan nog een stapje verder en gaan aantonen dat er gevaar is door te sproeien – een combinatie is uiteraard ook mogelijk. Het is voor het stressniveau van jouw en onze katten dus beter, dat je je poes gewoon thuis laat chillen. Ons poetsteam is je ook dankbaar! 

Hoe pakken wij het aan?

Je kan je nu afvragen hoe wij het als kattenadoptiecafé, waar er geregeld nieuwe katten geïntroduceerd worden, kunnen regelen dat een nieuwkomer goed onthaald wordt. Katten aan elkaar introduceren is een moeizaam en langdurig proces zonder garantie tot succes. Wij werken met een voortdurend wisselende groep katten, waardoor de dynamiek ook steeds verandert. Het is uiteraard nog steeds niet verantwoord om een nieuwe kat te introduceren door hem of haar zomaar in de groep te zetten. Wij delen graag onze ervaringen met het introduceren van nieuwe katten die misschien ook voor jou van pas kan komen als je je kattengezin gaat uitbreiden.  

Als je huidige kat toegang heeft tot het volledige huis of appartement ga je er als eerste voor zorgen dat je één van deze kamers gaat afsluiten. Deze kamer wordt de thuis van je nieuwe kat; zorg er dus voor dat alles voorhanden is. Een kattenbak, vers (stromend) water, een eetbakje, krabmogelijkheden en verschillende speeltjes om hem of haar te entertainen.
De nieuwe kat kan de ruimte naar believen gaan afbakenen. Houd de deur vooraleerst gesloten. Zelfs met de deur dicht zullen beide katten elkaar kunnen ruiken. Dekentjes of speeltjes uitwisselen tussen beide katten kan je van tijd tot tijd eens doen. Laat de katten voldoende wennen aan de nieuwe situatie. 

Positieve associaties 

Als je merkt dat beide katten niet meer vijandig reageren als ze in de buurt van de deur komen, is het tijd voor de tweede stap. Omdat jouw kat de nieuwkomer potentieel als indringer kan beschouwen, is het belangrijk dat beide katten positieve linken leggen met de nieuwe kattengeur. Het is als mens misschien moeilijk te begrijpen, maar jouw viervoeter is er echt heel bang voor dat er niet voldoende te eten zou zijn voor twee. Door aan weerskanten van de deur eten aan te bieden, stel jij je kat gerust dat liefde door de maag gaat. Beide katten gaan de positieve geur van het eten ook linken aan de nieuwe geur van de andere kat. Geleidelijk aan zullen beide katten als het goed is steeds minder vijandig gaan reageren op de ander. Gebruik je gevorderde kennis van kattentaal en kijk of de katten op hun gemak zijn of niet. Is dat het geval, dan mag je gaan experimenteren. Plaats de potjes steeds dichter bij elkaar of doe iets creatiefs met de deur; plaats een groot karton in de deuropening, zet de deur op een kiertje, hang een dekentje op en laat de deur open,... Blijf steeds aandachtig voor de lichaamstaal van de katten. 

De eerste face to face ontmoeting

Als jouw inventieve deurcreaties geen uitdaging meer vormen voor beide katten, kan je overgaan tot de laatste stap, waarbij je je nieuwe kat toegang geeft tot het volledige huis. Als je nieuwe kat de nieuwe omgeving mag gaan verkennen, is het voor jou het perfecte moment om uitgebreid de aandacht van één van beide katten op te eisen. Idealiter heb je zelf een handlanger die jou met dit proces kan gaan helpen. Geef je kat snoepjes, speel uitvoerig met speeltjes en hengels of geef je kat een uitgebreide borstelsessie – doe gewoon iets wat zij of hij graag heeft. Op die manier is de kat bezig met jou en niet met de nieuwe potentiële indringer. Laat de ontmoeting zolang doorgaan tot je aan één van de katten kan zien dat hij toch liever in zijn veilige ruimte is. Herhaal de ontmoetingen tot ze elkaars nabijheid tolereren.  


Eind goed al goed?

Er is geen garantie dat beide katten elkaars favoriete speelkameraadje gaan worden. Zoals eerder vermeld is het vooral belangrijk dat je hen de nodige tijd geeft om aan elkaar te wennen. Let tijdens het introductieproces goed op de lichaamstaal van beide katten. Ben je niet zeker of iets goed verloopt, informeer je dan bij een expert zoals de dierenarts of een kattengedragstherapeut. Als ze elkaar eenmaal tolereren, zorg dan dat ze beiden voldoende schuilplekjes op verschillende hoogtes hebben zodat ze elkaar uit de weg kunnen gaan wanneer nodig.

Je kan hen niet forceren om schattig samen in een mandje te gaan liggen, je kan hen alleen de nodige tijd en ruimte geven om zichzelf veilig te voelen en een stabiel territorium af te bakenen. 

In samenwerking met Wellopet hebben we opnieuw een leuke wedstrijd gekoppeld aan deze blog. Als je wil deelnemen aan de nieuwe 'catch the dream' wedstrijd, dat kan via onderstaande link! Ook deze maand kan je een leuke prijs winnen.

Deze wedstrijd is ondertussen al verlopen.

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.