0

Overal kattenhaar?

06/05/2019 Katten

Overal haar? Na koude, donkere winterdagen, geeft het zonnetje steeds vaker het beste van zichzelf. Tijd voor onze katten om afscheid te nemen van hun dikke winterjas. De biologische klok van je kat zorgt ervoor dat wanneer de dagen langer worden, hun oude wolharen loslaten. Deze komen dan los in de vacht terecht. Normaal likt je kat deze dan weg bij haar dagelijkse wasjes, maar wanneer er veel haren ineens loslaten kan ze dat niet meer alleen aan.

dreamcatchers037

Ontwollen doen we niet 

Door te gaan ‘ontwollen’ (zoveel mogelijk haren uit de vacht van de kat halen) worden ook haren uitgetrokken die nog niet klaar waren om los te laten. De haren van een kat zitten namelijk los in de haarzakjes. De reden hiervoor is terug te vinden in het jachtverleden van de kat. Wanneer een jagende kat van tussen het struikgewas een prooi moet bespringen, is het handig als haar vacht loslaat zodat ze niet blijft hangen aan de takken. Je kan dus in principe een kat volledig kaal kammen, wat uiteraard niet de bedoeling is. 


Omdat de huid echter wel beschermd moet blijven tegen externe factoren zoals UV-licht, temperatuurschommelingen en fysieke letsels, gaan de haarzakjes zogenaamde “noodharen” produceren wanneer ze vroegtijdig leeggehaald worden. Deze haren zijn helaas van minder goede kwaliteit en laten veel gemakkelijker los. Vooral zijn ze veel klitgevoeliger, met alle gevolgen van dien. 

Tips om de rui door te komen

Controleer dagelijks met je vingers de vacht op klitten. Vooral bij langharige katten is dit belangrijk. Vind je een klit, pluis deze er dan uit! Krijg je de klit er niet uit met de vingers, neem dan een metalen combikam en trek met de eerste twee tanden van het wijdgetande deel, de klitten eruit. Liggen er veel losse haren op de vacht van je kat? Neem deze er dan af met een vochtige microvezeldoek. Dit bootst qua structuur gedeeltelijk de tong van een kat na.

Door vachtvriendelijk te werken, zal de vachtgroeicyclus minder verstoord raken en de ruiperiode beperkt blijven in tijd. 


Nog vragen?

Heb je een kat die extreem veel haar verliest of in de klit zit? Ga dan eens langs bij een trimmer voor professionele hulp en advies. 

Heb je de indruk dat je kat zich niet goed meer wast op bepaalde plaatsen? Dan kan een check-up door de dierenartsen van Wellopet misschien het een en ander ophelderen. Een verminderde vachtzorg, klitten, doffe vacht of extreme haaruitval kunnen ook een medische oorzaak hebben.  

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.