0

Mijn kat is vermist! Wat moet ik doen?

01/06/2021 Katten

Het gevreesde moment voor elk kattenbaasje: uw kat is ontsnapt of is na een nachtje stappen niet thuis gekomen. Op zo’n moment is het vaak paniek en heb je geen tijd om te gaan zoeken wat je nu precies best eerst doet. Daarom hebben wij een korte gids gemaakt met do’s en dont’s, een template voor jouw VERMIST-flyer en wat uitleg bij de methode die al menig baasje en kat hebben herenigd.

IMG_7537

1. Preventie

Wij kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat je kat gechipt is! Jaarlijks komen er tal van beestjes in het asiel terecht die duidelijk een baasje hebben, maar het is vaak onmogelijk om hun baasje terug te vinden. Zoveel dierenleed kan vermeden worden door te chippen. Dit is belangrijk bij buitenkatten, maar nog meer bij binnenkatten. Een buitenkat is gewoon om om te gaan met de gevaren die ze op straat kan tegenkomen. Wanneer een kat die nooit of weinig buiten gaat plots de straat op loopt, kan hij/zij schrikken en weglopen. Katten kunnen ook grote afstanden afleggen. 

Sinds 2017 moet volgens de wet elke kat gechipt en geregistreerd zijn in een centrale database voor de leeftijd van 12 weken. Kijk eerst zeker even na of de chip van uw kat geregistreerd is in deze Vlaamse database: https://online.catid.be/. Er zijn ook andere (oudere) databases te bekijken zoals IDChips of Europetnet, zie verder in dit artikel bij puntje 8. Is je kat vermist, zet dan als eerste jouw gegevens publiek zodat iedereen jou gemakkelijk kan contacteren en zet je kat als vermist op de database. Vraag gerust hulp aan je dierenarts als je niet vertrouwd bent met CatID.

Maak op voorhand al een flyer. Het lijkt misschien luguber, maar het is niet fijn om op het moment dat je dier zoek is, nog tijd te verliezen met het maken van een flyer. Onderaan dit artikel vind je een template die je kan gebruiken (bij puntje 4 staat wat meer uitleg). Zorg alvast dat je enkele duidelijke foto’s hebt klaar staan. 

2. De eerste stappen

Je kat is niet thuis gekomen. Moet je direct panikeren? Neen. Maar als je kat gewoon is van thuis te komen ‘s avonds en plots is hij/zij er niet, dan ga je best al even bij de buren polsen. Wacht er niet mee. Hoe sneller je met je buren praat, hoe meer kans je hebt om je kat snel terug te vinden. De eerste dagen zal de kat zich nog in de buurt schuilhouden, dus die eerste dagen zijn cruciaal

Zet buiten aan de deur de gebruikte kattenbak, mandje met dekentje waar de poes op geslapen heeft. Zet ook telkens op hetzelfde uur eten buiten, maar laat dit niet een hele dag of nacht staan. Daardoor kan je andere katten aantrekken die een bedreiging vormen. 

Een kat die niet gewoon is om buiten rond te lopen, houdt zich vaak schuil in een straal van 100m. Katten zijn de perfecte paracommando's, ze kunnen zich zo goed verstoppen dat je hen bijna niet ziet. Elke opening die groot genoeg is om met hun kopje door te kunnen, is een potentiële schuilplaats. Kijk dus goed in kieren, kelders, donkere plekken, onder auto’s en onder struiken. De ideale momenten om te gaan zoeken zijn rond schemertijd vlak voor het donker wordt, midden in de nacht wanneer het rustig is of heel vroeg 's ochtends. Gebruik een zaklamp, deze zal helpen om de ogen te laten reflecteren.

Vraag aan de buren of je zelf een kijkje mag nemen in kelder, tuin of tuinhuisje. De kat kent jouw geur en stemgeluid heel goed, dus dat kan ervoor zorgen dat ze reageert. Ga er niet vanuit dat ze gaat miauwen als ze je hoort. Een kat die schrik heeft, zal zich vaak stil houden. Maar jij kent je kat het best, dus ben jij ook de beste persoon om te zoeken. 

Ten slotte, katten durven ook op daken te klimmen of in bomen te kruipen. Kijk dus ook zeker omhoog!

3. Meenemen tijdens je zoektocht

Tijdens je zoektocht ben je best zo goed mogelijk voorbereid. Neem natte voeding, korrels en snoepjes mee, dit kan een dier soms lokken. Neem ook een dekentje mee waarop de kat geslapen heeft, de bekende geur kan het dier kalmeren. En natuurlijk ook het draagmandje. Voor het vangen van angstige huiskatten raden we aan om een grotere mand of vangkooi te voorzien, dit kan het vangen iets gemakkelijker maken. 

Ben je onlangs verhuisd, laat dan zeker weten aan de nieuwe bewoners van je vorige huis dat je kat vermist is. Sommige katten kunnen kilometers lopen naar hun vorige thuis.

Zit jouw kat ergens verscholen waar je er zelf niet aan kan? Dan kan een luidspreker ook handig zijn, surf even naar dit filmpje en zet het volume hoog, met een beetje geluk komt jouw kat erop af.

4. Maak een flyer

In tijden van sociale media denken mensen vaak dat online verspreiden het beste werkt, maar de VERMIST-flyer is absoluut dé beste manier om een kat terug te vinden. 

Onderaan het artikel vind je een voorbeeld met de gegevens die je best vermeldt of je kan deze gebruiken. Probeer ook steeds een duidelijke foto bij de hand te hebben. 

Gegevens (voorbeeld): 

 • Naam: (Wolf)
 • Geslacht: (Kater)
 • Leeftijd: (4 jaar)
 • Chip: (Ja)/Neen
 • Kleur: (Zwart)
 • Uiterlijke kenmerken: (Lange haren, een kleine kap in zijn linker oor, een hazelip)
 • Karakter: (lief naar mensen, maar redelijk bang)
 • Gezondheid: (hij is ziek en heeft medicatie nodig, heeft aangepaste voeding nodig)
 • Hoe te benaderen: (als hij jou niet kent gaat hij lopen, dus niet benaderen; niet benaderen maar direct bellen)
 • Vermist sinds: (01/07/2017)
 • Waar: (Schepenhuisstraat 17, 9000 Gent)
 • Contactgegevens: (Evelyne - 09/310.40.35)

Zet NOOIT een beloning of geldbedrag op je VERMIST-flyer!

Je hebt ongetwijfeld een bibliotheek aan schattige foto’s, maar kies de foto waarop je kat duidelijk herkenbaar is. Vooral foto’s met specifieke kenmerken kunnen helpen in de zoektocht.

5. Strategische plan voor de zoektocht

Wanneer je flyers gaat ronddragen, raden we aan om volgende tactiek te gebruiken. Ga van start met de blok waar je woont. Steek niet gewoon de flyers in de bus, maar bel aan. Vertel de mensen over je kat. Op die manier zijn ze betrokken en gaan ze jou ook sneller contacteren mochten ze iets zien. Vraag hen ook of ze de flyer willen uithangen aan het raam en of je even in de tuin of kelder kan kijken.

Wanneer je de blok hebt gedaan, kan je de volgende dag terug dezelfde blok doen, maar dan de overkant van het straat. Kijk ook even om flyers op te hangen op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld bij de lokale bakker, tramhaltes, parken, postkantoor. 

Zijn er leegstaande panden of bouwwerven in je buurt, schenk daar dan extra aandacht aan. Dit zijn plekken waar poezen de voorkeur aan geven. Praat met de mensen op de werf of probeer te achterhalen wie de eigenaar is van het leegstaande pand. 

Eenmaal je de straten rond jouw blok hebt gedaan, kan je uitbreiden naar de omliggende blokken. Ga systematisch te werk en duid aan op een kaartje waar je allemaal geweest bent.

Informeer jezelf ook bij de lokale ophaaldienst voor katten die slachtoffer geworden zijn van een verkeersongeval. Hiervoor neem je best contact op met de lokale politie. In regio Gent kan dit ook worden gemeld bij het Gentinfo punt (binnen de openingsuren). Mogelijks is de kat ondertussen opgehaald door een bepaald dierenasiel en is het daar terecht gekomen. 

6. Sociale media

Hoewel contact met de buurt nog altijd de beste manier blijkt om een kat terug te vinden, kan het ook altijd baten om sociale media in te schakelen. Natuurlijk eerst op jouw persoonlijke accounts, maar kijk daarnaast ook even naar de lokale groep voor je buurt. Tegenwoordig zijn er een aantal online platformen waarop je met de buurt kan communiceren zoals Hoplr of Peerby. 

Daarnaast heb je verschillende Facebook groepen en websites om vermiste dieren op te melden. Je kan natuurlijk op alle platformen een oproep plaatsen, maar dit is meestal weinig effectief. 

Wij raden deze sites aan: 

Kanalen zoals tweedehands.be en consorten raden we af.

7. Dierenarts en asiel

Verwittig ook je eigen dierenarts en steek flyers binnen bij de dierenartsen in de buurt. Je kan ook mailen naar de lokale asielen met je flyer, zodat zij ook een oogje in het zeil kunnen houden. Verwacht van de asielen geen reactie en ook niet dat ze de info delen. Maar het is natuurlijk wel interessant om het te laten weten. Wees zelf ook proactief en kijk regelmatig tussen de dieren ter adoptie. 

Is je kat al iets langer verdwenen, ga dan zelf kijken in het dierenasiel. Op de website staan enkel de adopteerbare katten. Een kat die gevonden is zal pas na minimum twee weken kunnen geadopteerd worden. Het is dus best om even zelf naar het asiel te gaan en te vragen naar de verantwoordelijke voor de katten. Die kan jou dan vertellen welke dieren er in quarantaine zitten. Ga dus niet gewoon langs om te kijken, maar vraag echt na of je kat gevonden is. 

In de steden zijn er ook zwerfkatprojecten. Ga na bij de organisaties of er een voederplaats in je buurt is, en of de verantwoordelijke kan uitkijken voor je kat.

8. Chip aanpassen

Wanneer je kat vermist is, kan je de chip laten aanpassen naar vermist. Zo kan een dierenarts onmiddellijk zien dat het dier gemist wordt. Je kan daarnaast ook je chip gegevens publiek zetten, zodat iedereen met een chiplezer je adres en verdere contactgegevens kan uitlezen en je zo sneller met je kat kan herenigen. 

In België zijn er meerdere databases, namelijk CatID, IDChips & Europetnet. Je bekijkt onderstaande databases best allemaal in de hoop dat er toch één hiervan jouw kat kan terugvinden. 

https://www.catid.be/nl

http://www.idchips.com/nl/ 

http://www.europetnet.com/

http://www.chipnummer.nl/

https://www.petmaxx.com/ 


9. Niet wanhopen!

Geef de moed niet te snel op. Katten zijn sterk, snel en slim. Je zou soms versteld staan hoe goed ze zich kunnen verstoppen. 

Dagelijks horen wij verhalen van katten die na jaren terug opduiken. Na een tijdje beginnen katten te zwerven, dus breid je flyer ronde uit.

10. Kat terug thuis!

Hoera! Je kat is terug thuis! 

Vergeet niet je buren even te laten weten dat je lieveling terug is en flyers in je buurt te verwijderen. 

Ook de sites die je op de hoogte bracht verwittig je best even. 

En dan genieten van jullie hereniging. 

Denk je dat jouw kat misschien ooit wel eens opnieuw op avontuur zal gaan dan kan je ook altijd eens nadenken over een GPS-tracker voor katten. Met dit toestel weet je altijd waar jouw kat zit ;)

Documenten

Cookies

Natuurlijk krijgen de katten in het café af en toe cookies. Maar ook u krijgt van ons een cookie, weliswaar digitale cookies. Wij maken gebruik van deze cookies om het inloggen op onze website te vergemakkelijken en uw voorkeuren te onthouden. Meer info kan u vinden in onze algemene voorwaarden.